Gastronomické zázraky z květů cuket

Pokud jste se v posledním období ocitli v Římě na trhu (což se mi před pár týdny povedlo), nelze přehlédnout nabídku čerstvých, zářivě žlutých, jemných květů cuket. Jsou symbolem léta a ať už se zpracovávají v restauracích nebo v domácnostech, vždy jsou ukázkou italské kulinářské kreativity a citu pro delikatesy.

Gastroglosa Dagmar Heřtové Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cuketové květy se plní šunkou či sýrem a grilují se

Cuketové květy se plní šunkou či sýrem a grilují se | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

V Římě má vaření s květy cuket tisíciletou tradici a co je dobré pro římskou gastronomii, je zcela jistě vhodné i pro naše kuchyně. Zvláště v případě, kdy se nepustíme do vaření bezhlavě, ale za zády máme jistotu a zkušenosti Italů.

Květy cuket

Květy cukety jsou jemné, jasně žluté a mohou být konzumovány syrové nebo vařené. Při přípravě těchto květů se často odstraňují pestíky a tyčinky, aby se zachovala jejich jemná chuť. Po této informaci mi jistě položíte otázku: „Kde je vzít? Když utrhnu květ, nebudu mít cukety!“ Ráda odpovím.

Květy cuket skíizejte ráno, když jsou nejčerstvější | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Své cukety nechte dozrát a pochutnávejte si na nich. Krásné květy se totiž na vaší zahradě mohou pěstovat i s cílem, že konečným plodem bude květ, ale na samotnou cuketu také dojde.

Pro pěstování můžete použít běžná semena cukety, zvláště pokud plníte jednoduchou podmínku, což je slunné místo a připravená půda plná živin. Jedině tak získáte kvalitní tykve. Pokud jde pouze o květy, nemusíte příliš hnojit.

V nabídkách totiž najdete i sáčky se semínky označené upozorněním, že se jedná o: „Tykev cukety, květy ke konzumu“. Obsah sáčku je většinou složen ze semínek namíchaných z odrůd Soraya, Zuboda a Verte Noire, které tvoří více samčích květů.

Čerstvé květy omyjte a odstraňte pestíky | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

A právě ty potřebujeme, neboť samčí květy se hodí na vaření, neprodukují plody, ale pozor, jak bývá zvykem, mají pyl potřebný pro opylení. Samičí květy mají už od počátku u báze květu náznak cukety a rostou blíže k rostlině. Po opylení z nich vyroste skvělá cuketa, která bude jistě kralovat vašemu letnímu vaření.

Květy pro vaření sbírejte ráno, když jsou čerstvé. Já se s nimi každé ráno v tomto období jdu „pomazlit“. Jsou totiž krásné, ale přiznám se, občas se už vidím, jak je plním, obaluji a smažím, případně přidávám do risotta nebo do těstovin.

Květy cukety totiž nejsou jen krásným doplňkem zahrady; jsou skutečným pokladem správné kuchyně a věřím, že jste ten poklad už také dávno objevili.
Nejde totiž jenom o módní vaření s květy, jde o mimořádný kulinářský zážitek.

Jedlé květy v kuchyni

Když jsem narazila na vaření s květinami, neodpustím si doporučení, že v zahradnictví najdete též sáčky se semeny medonosné bylinky brutnák. Má blankytně modré květy a já jimi zdobím moučníky.

Vždy mám pocit, že na koláče sypu léto, ale květy přidávám i do salátu. Populární jsou i jedlé květy lichořeřišnice větší, které nabízejí velkou škálu barev, pikantní řeřichovou chuť a hodí se jako ozdoba salátů.

Skvělá ingredience

Květy jsem už vychválila až do nebes, tak jenom zopakuji, že jsou lahodnou a delikátní surovinou a dávno překročily hranice Říma a Itálie.

V rychlosti uvedu několik příkladů využití a začnu plněnými květy cuket (Fiori di Zucca Ripieni), které jsou velmi oblíbené v italské kuchyni. Květy se často plní ricottou, mozzarellou, parmezánem, bylinkami a někdy i ančovičkami.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po
recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vyšly v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě

Poté se obalují v těstíčku a smaží se do zlatova. Je to pochoutka, kterou na dovolené v Itálii určitě ochutnejte. Stejně tak nevynechte příležitost objednat si smažené neplněné květy cuket (Fiori di Zucca Fritti).

Květy jsou namáčené v lehkém těstíčku (například z mouky a vody) a smaží se do křupava. Doporučuji i pro vaše letní vaření coby skvělou chuťovku a předkrm.

Léto je obdobím grilování a květy cuket na gril patří. Jde o jednoduchý a hlavně zdravý způsob přípravy. Květy se lehce potřou olivovým olejem, osolí a opepří a poté se grilují. Pro větší chuťový zážitek je můžete plnit sýrem.

Pokud jste milovníci francouzské kuchyně – kdo není –, doporučuji připravit quiche s květy cuket. Slaný koláč můžete obohatit květy cuket, které se přidají do směsi vajec, smetany a sýra a pečou se v křehkém těstě.

Italské těstoviny s květy cuket jsou oblíbeným pokrmem. Květy se přidávají do těstovin spolu s česnekem, olivovým olejem, parmezánem a bylinkami, což vytváří lehký a chutný pokrm.

Co je dobré pro římskou gastronomii, je zcela jisté vhodné i pro naše kuchyně | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Z nabídky nevynechám ani květinové omelety. Květy se jednoduše nasekají a přidají do směsi vajec, případně s dalšími přísadami, jako jsou sýry nebo bylinky, a poté se upečou na pánvi.

Květy cuket mohou být také použity v polévkách, jimž dodají jemnou květinovou chuť. Pokud se pustíte do polévky, mám pro vás tip. Květy přidávejte až na konci vaření, aby si zachovaly svou texturu a chuť.

Bez květů se neobejde ani symbol italské kuchyně, jakým je bezesporu pizza. V některých italských regionech se květy používají jako obloha na pizzu, často ve spojení s mozzarellou a ančovičkami.

Pokud tuším správně, už jste obešli zahrádku a nasbírali pár samčích květů cuket. Pustíme se tedy do vaření.

Penne s květy cuket

Ingredience

  • 250 gramů těstovin penne
  • 15 čerstvých kusů květů z cukety
  • 3 stroužky česneku
  • 2 plátky slaniny, šunky nebo pršutu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • hrst lístků bazalky
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř
  • 20 mililitrů smetany na vaření (není nutné)

Postup:

Dejte do většího hrnce zahřát vodu a sůl na těstoviny a připravte je podle návodu. Slijte je, ale ponechte si hrnek vody, ve které se těstoviny vařily.

Verze se smetanou je také pochoutkou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

V pánvi rozehřejte olej a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu nebo pršut, přidejte rozdrcený česnek a vše osmažte při střední teplotě.

Poté přidejte omyté a okapané květy cuket, kterým jste před tím odstranili pestíky a podélně je nakrájeli na plátky, a velmi krátce je osmažte. Přidejte okapané těstoviny a vše smíchejte. Přilejte lžíci vody z těstovin, osolte a opepřete dle chuti, a případně přidejte trochu smetany a ještě chvilku prohřejte.

Servírujte v hlubších talířích s lístky bazalky.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme