Do Říma na Cacio e pepe. Připravte si dokonalé jídlo s těstovinami

Tuhle gastroglosu píši přímo v Římě, tedy nepřináším jen autentické chutě, ale při čtení uslyšíte šum vody u Fontana di Trevi, bušení techniky u opravovaného Colossea, mlaskání malých dětí při lízání kornoutů s tou nejlepší italskou zmrzlinou, uznalé vzdechy turistů při konzumaci skvělých jídel ve venkovních restauracích, kterých je v Římě nepočítaně, a v neposlední řadě srkot brček při nasávaní koktejlů, ať už s Aperolem, Martini nebo Campari.

Gastroglosa Dagmar Heřtové Řím Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cacio e pepe. Těstoviny se sýrem a pepřem jsou jedním z nejstarších a nejtradičnějších pokrmů římské kuchyně

Cacio e pepe. Těstoviny se sýrem a pepřem jsou jedním z nejstarších a nejtradičnějších pokrmů římské kuchyně | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Já si tu nádheru doplňuji cvakáním klávesnice a složitost velkoměsta nahrazuji jednoduchostí receptu na dokonalé jídlo s těstovinami, které si dnes připravíme. Nepůjde o nic jiného než o Tonnarelli cacio e pepe.

Několik upřesnění

V první řadě chci potvrdit, že všechny cesty vedou do Říma, neboť jsem se zde ocitla krátce po zastýskání si. Za druhé dodávám, že když už jste v Římě, zjistíte, že všechny cesty zde vedou do žaludku, protože kulinářská nabídka římských restaurací je nevyčerpatelná.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po
recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vyšly v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě

Za další chci upřesnit, že název jídla může evokovat představu, že půjde o pokrm s nějakým Pepíkem nebo od Pepíka, ale jde o velký omyl. Caccio e pepe v italštině znamená pokrm se sýrem a černým pepřem, a je tomu opravdu tak. V tomto případě není nutné vymýšlet speciální název, i u nás se řekne třeba meruňkové knedlíky a není potřeba vzletného názvu, protože v obou případech jde o dokonalé jídlo.

Tím se ovšem nevyhýbám podrobnějšímu popisu skvostného jídla z Říma a začnu třeba těstovinami.

Tonnarelli

Těstoviny zvané Tonnarelli jsou vyrobeny z vody, toskánské krupice z tvrdé pšenice, vajec a soli. Pocházejí z Lazia a patří k římské kulinářské tradici.

Jsou obvykle vyráběny přísně řemeslným způsobem a podle původních rolnických zvyklostí se podávají čerstvé, což jinak není pravidlem. Nepodařilo se mi zjistit, a nejsem v tom sama, odkud pochází jméno Tonnarello. Vypadá to, že půjde o název z dialektu souvisejícího s Pasta alla Chitarra.

Tonnarelli jsou ty pravé těstoviny pro cacio e pepe | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pro nás milovníky italských těstovin je důležitý především fakt, že jde o skvělou dobrotu zvláště s Cacio e Pepe. Sýr je Pecorino Romano, což výsledku dodává jedinečnou chuť a vůni.

Španělské schody | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Těstoviny jsou čtvercového průřezu a o něco tlustší než spaghetti, což jim pomáhá lépe se spojit se sýrem a pepřem v emulzi, která je pro cacio e pepe tak charakteristická. Spaghetti jsou také oblíbenou volbou, protože jejich hladký povrch dobře přilne k sýrové omáčce.

Těstoviny se sýrem a pepřem jsou jedním z nejstarších a nejtradičnějších pokrmů římské kuchyně. Historie tohoto jídla sahá do starověkého Říma, kde pastevci a zemědělci často cestovali se surovinami, které vydržely dlouho a byly výživné. Mezi ně patřil tvrdý sýr (jde o vzpomínaný pecorino romano), černý pepř a sušené těstoviny, které byly ideální pro dlouhodobé skladování a snadnou přípravu.

Pokud jste militantnější povahy, mám pro vás další možnost původu. Jedna z oblíbených historek o cacio e pepe sahá opět do starověkého Říma a tvrdí se, že toto jídlo bylo oblíbeným pokrmem římských vojáků na dlouhých pochodech. Předpokládá se, že vojáci měli u sebe sýr, pepř a sušené těstoviny jako součást zásobování.

Já vojáky docela chápu. Ty tři základní ingredience byly lehké, nezatěžovaly vojákovu tornu a daly se rychle připravit. Jako bonus ve prospěch této klasické pochoutky musím dodat, že výsledné jídlo bylo nejenom chutné, ale i vysoce kalorické a snadno skladovatelné.

Omáčku na cacio e pepe můžete koupit i hotovou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pepř a sýr

Jistou pozornost musím věnovat i pepři, který má schopnost dodat jídlu intenzivní vůni a chuť, což bylo zvláště důležité v dobách, kdy jiné koření nebylo snadno dostupné nebo bylo drahé. Pepř také pomáhá zvýraznit bohatou chuť sýra. Tradice používání černého pepře v tomto pokrmu přetrvává dodnes, i když pominula nedostupnost jiných druhů koření.

Historické památky v Římě najdete všude | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V případě cacio e pepe jde o černý pepř, který je známý svou pronikavou a pikantní chutí. Černý pepř je plodem rostliny Piper nigrum, který se sklízí nezralý a suší se, dokud neztmavne. Pro cacio e pepe se obvykle nahrubo drtí nebo se mele těsně před použitím, aby si uchoval maximální chuť a aroma.

Ovčí sýr Pecorino romano je tvrdý slaný italský sýr, který se nejčastěji používá ke strouhání na těstoviny nebo jiná jídla.

Čím Cacio e pepe zapíjet

Jak jsem už uvedla, jde o bohaté, slané a pikantní jídlo, ke kterému se skvěle hodí vína, která mohou vyvážit intenzitu sýra a ostrost pepře. Ideální volbou by mělo být bílé víno s dobrou kyselostí a čistým, svěžím profilem, které pomůže „pročistit“ chuťové pohárky. Já si dovolím několik vhodných bílých vín doporučit.

Začnu Frascati, klasickým vínem z regionu Lazio, odkud pochází i cacio e pepe. Frascati je lehké, svěží a má mírné květinové a citrusové tóny, což ho činí ideálním partnerem pro slaný sýr a pikantní pepř.

V Římě zjistíte, že všechny cesty vedou do žaludku | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Určitě nezapomenu na mého osobního favorita, kterým je Verdicchio. Víno ze střední Itálie s vyšší kyselostí a minerálními tóny, kontrastujícími s bohatostí cacio e pepe.

Pokud máte raději něco lehčího, je k mání Soave. Vyrábí se v oblasti Veneto z odrůdy Garganega a nabízí svěží a mírně ovocný profil, který krásně doplňuje sýrové pokrmy.

Pro další výběr platí, že je důležité hledat vína, která jsou svěží a ne příliš těžká, protože těžší vína by mohla přehlušit delikátní vyváženost tohoto tradičního jídla.

Pustíme se do vaření. Recept na římské cacio e pepe je klasický příklad italské kuchyně, která oslavuje jednoduchost a kvalitu surovin, což je jeden z důvodů, proč mám italskou kuchyni tak ráda.

V obchodech najdete již hotové Cacio e pepe, místo špaget i penne | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Cacio e pepe

Hotové za 10 minut
Ingredience (dvě osoby):
200 g těstovin (ideálně tonnarelli nebo spaghetti)
2 lžíce čerstvě mletého černého pepře
100 g sýra pecorino romano, k nastrouhání (můžete použít i parmezán, ale chuť se trochu změní a celý pokrm nevyzní, jak má)
sůl (pro vaření těstovin)

Postup:
Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody s trochou soli. Přidejte těstoviny a vařte je al dente podle návodu na balení. Než budou těstoviny hotové, odeberte asi 1 šálek vody z vaření a odložte stranou.

V hluboké pánvi na středním ohni osmahněte po dobu asi jedné minuty mletý černý pepř, musí začít vonět. Přidejte trochu vody z vaření těstovin, čímž se vytvoří lehce vodnatá omáčka. V misce smíchejte nastrouhaný pecorino s trochou vody z těstovin, čímž dosáhnete strukturu hladké pasty.

Sceďte těstoviny a přidejte je přímo do pánve s pepřem. Přidejte sýrovou emulzi a míchejte, případně přilévejte více vody z těstovin, dokud těstoviny nebudou pokryty krémovou omáčkou. Těstoviny by měly být lesklé a omáčka by měla být bohatá a sametová.

Cacio e pepe podávejte ihned po přípravě, posypané ještě sýrem pecorino romano a čerstvě mletým černým pepřem.

Přeji krásné chvíle při servírování a pochutnání si na kulinářském zázraku z Říma.

Klasika jídelníčku v Římě | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme