Bělorusko zastavilo vývoz nafty a benzinu, důvodem je špatná kvalita ruské ropy

Polsko, pobaltské republiky a Ukrajina se potýkají s výpadkem dodávek benzinu a motorové nafty z Běloruska. To oznámilo, že pozastavuje dodávky svých ropných produktů. Důvodem je údajně špatná kvalita dodávek ruské ropy do běloruských rafinerií ropovodem Družba.

Minsk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádrže s ropnými produkty u města Mazyr na jihu Běloruska

Nádrže s ropnými produkty u města Mazyr na jihu Běloruska | Foto: Vasily Fedosenko | Zdroj: Reuters

Běloruská ropná společnost BNK uvedla, že intenzivně jedná se zahraničními odběrateli benzinu a nafty i dodavatelem ropy.

Česku by v krizi vystačila ropa na 84 dní. Správa rezerv chce s vládou jednat o zvýšení zásob

Číst článek

Omezení běloruského exportu ropných produktů trvá od pátku, v úterý by o věci měli v Moskvě jednat zástupci petrochemického průmyslu z Běloruska a Ruska. Ruská společnost Transněfť podle agentury Interfax písemně potvrdila, že do Běloruska nekvalitní ropu opravdu dodala.

Kvalitu ropy ovlivnila látka přidávající se kvůli absorbování sirovodíku z ropy, ta ale v příliš velkém množství může poškodit infrastrukturu ropovodu Družba i běloruskou rafinerii Mazyr na jihu země.

Dodávky motorové nafty tvoří pro Ukrajinu 81 procent z celkového dovozu do země, u benzinu jde o 40 procent. Uvedla to Polská tisková agentura. Do Polska míří 13 procent běloruského exportu nafty.

Napjaté vztahy mezi Ruskem a Běloruskem se vyhrotily poté, co Minsk oznámil, že o 23 procent zvyšuje poplatky za tranzit ruské ropy do střední Evropy.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko navíc nařídil odstávky produktovodů kvůli jejich špatnému technickému stavu.

mdo, haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme