Ve Varech pokřtili novou knihu Quentina Tarantina. Věnuje se ikonickým filmům ze 70. let

Moderátor a herec Marek Eben, herečka Petra Nesvačilová a filmový kritik Pavel Sladký na festivalu v Karlových Varech pokřtili knihu Quentina Tarantina. Slavný filmový režisér publikaci s názvem Filmové spekulace uspořádal podle klíčových filmů ze 70. let, z nichž všechny viděl poprvé jako mladý divák. Americký režisér, který proslul jako drsný a černohumorný vypravěč, knihu napsal svým typickým „tarantinovským“ stylem.

Karlovy Vary Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tarantino na festivalu v Cannes

Quentin Tarantino na filmovém festivalu v Cannes (ilustrační foto) | Foto: Eric Gaillard | Zdroj: Reuters

„Já mám samozřejmě rád Pulp Fiction, protože je to odvážný film. Mám rád Tarantina vůbec, protože on je představitel černého humoru, a toho je dneska málo, to je vzácné zboží. Úplně nesdílím tu jeho vášeň v krvi, ale u něho je to nadsázka a ten humor to tak hezky obrousí, takže víte, že on to nemyslí tak úplně vážně a spíše si dělá legraci z lidí, kteří takové filmy točí,“ komentoval tvorbu umělce Eben.

‚Tohle je jako vidět sen.‘ Herec Ewan McGregor převzal ve Varech Cenu prezidenta festivalu

Číst článek

V Tarantinových filmech je ledacos, od tajemných hongkongských akčních titulů až k francouzské nové vlně. A obsahují již tradičně značnou dávku krve, brutálního humoru a skvělé muziky. „Musíte v sobě spojovat čtyři různé šílence, abyste napsali takovýhle scénář,“ uvedl režisér po natočení krváku Kill Bill.

Tarantinovi říkají samouk z videopůjčovny, který všechno odkoukal z plátna. Nikdy nestudoval žádné školy, ale filmem je posedlý odmalička. Letos 27. března oslavil šedesátiny.

Za svou kariéru Tarantino napsal a režíroval devět celovečerních titulů – Gauneři (Reservoir Dogs), Pulp Fiction, Jackie Brown, Kill Bill Vol. 1, Kill Bill Vol. 2, Grindhouse: Auto zabiják (Death Proof), Hanebný pancharti (Inglourious Basterds), Nespoutaný Django (Django Unchained), Osm hrozných (The Hateful Eight) a naposledy Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood).

K jeho snímku Osm hrozných z roku 2015, ve kterém Tarantino typicky mísil western s hororem, komedií i detektivkou, nahrál soundtrack slavný skladatel Ennio Morricone a získal za něj Oscara. Na vzniku nahrávky se podíleli i členové Českého národního symfonického orchestru.

Tarantino letos dokončil psaní scénáře svého údajně posledního, desátého filmu. Ponese název The Movie Critic. Jeho příběh se odehrává v Los Angeles na konci 70. let, spekuluje se, že by ženskou hrdinkou mohla být filmová kritička Pauline Kaelová, které Tarantino během své kariéry několikrát vyjadřoval poklonu.

Ve Varech se bude křtít český překlad knihy Quentina Tarantina Filmové spekulace.
Bude mít tři kmotry a z nich každý pes jiná ves.

12:30 – 28. 06. 2023

3 32

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme