Školní stravování je často lepší než v českých rodinách, konstatuje odbornice na zdravou výživu

Nová vyhláška o školním stravování přinese dětem na talíř méně masa, ale zato více ryb, zeleniny nebo luštěnin. A k pití vodu. „Dodnes používaný spotřební koš vycházel z výživových doporučení z roku 1993. V té době ale nebylo na trhu tolik potravin jako dnes,“ vysvětluje odbornice na zdravou výživu Miroslava Zemanová, která přednáší na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní jídelna

České školní jídelny se řídí desítky let starou vyhláškou o školním stravování | Zdroj: Shutterstock

České školní jídelny se řídí desítky let starou vyhláškou o školním stravování. Ta v rámci tzv. spotřebního koše stanovuje, z jakých potravin školákům vařit. Od září ale začne platit nová vyhláška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Školní stravování je často lepší než stravování v rodinách, konstatuje odbornice na zdravou výživu

„Dodnes používaný spotřební koš vycházel z výživových doporučení z roku 1993. V té době ale nebylo na trhu tolik potravin jako dnes. S novou vyhláškou se začne mnohem více řešit, z čeho se vůbec vaří,“ přibližuje aktuální situaci odbornice na zdravou výživu.

Jak ale upozorňuje, školní stravování není automatické – je to výsada. „V takovém rozsahu, jako je to v České republice, mají stravování ve školách v podstatě jen na Slovensku. V jiných zemích je školní stravování pouze některé dny v týdnu nebo se děti stravují povětšinou smaženým jídlem,” uvádí.

24:17

Změnit školní obědy není těžké, věří koordinátorka. Asociace: netestovalo se, kolik toho děti nesní

Číst článek

Na čem může podle ní nová vyhláška pohořet? „Na ochotě lidí – a to nejen těch, kteří jídlo připravují, ale i konzumentů. Nový jídelníček může být těžké sestavit, přednést ho kuchařkám, vyučujícím, dětem i rodičům. Mnoho vedoucích jídelen se často ptá, jak podle nových norem mají vařit tak, aby to dětem chutnalo. My ale jen hlídáme nutriční hodnoty jídel. Jaká jídla bude vařit každá jídelna, to už je na té které instituci,“ dodává Miroslava Zemanová.

Jak je na tom vzdělávání kuchařského personálu? Jaký je rozdíl mezi českým školním stravováním a slovenským? A zůstanou v českých jídelnách tradiční sladká jídla? To a mnohem více se dozvíte ve výše přiloženém audiozáznamu.

Petra Vališová, Lenka Šobová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme