Dobrovolníci, kteří si tři týdny pro vědecké účely užívali ranní máslové orgie v podobě pečiva typu croissant, se dopracovali ke zvýšení cholesterolu v průměru o deset procent.
Historie špízu je dlouhá a zajímavá, sahající tisíce let zpět do lidské historie. Maso napíchnuté na jehlu a opečené nad ohněm je jednou z nejstarších forem vaření, kterou lidstvo zná.
Vaření se synem dopadlo až tak výborně, že jsem mu „sebrala“ pár receptů a o ty se s vámi podělím. Jsou to pochoutky nad pochoutky a přesně definují, co sečuánská kuchyně je.
Tento týden jsem zašla na druhý den zahájení britského tenisového svátku ve Wimbledonu. Na tradičním čaji o páté můžete ochutnat nejen výborné jahody se smetanou.
Smažené artyčoky (Carciofi alla Giudia) jsou skvělým příkladem toho, jak židovské komunity dokázaly využít i to, co bylo považováno za odpad. Tento pokrm se stal symbolem židovské kuchyně v Itálii.
Název jídla může evokovat představu, že půjde o pokrm s nějakým Pepíkem nebo od Pepíka, ale jde o velký omyl. Caccio e pepe v italštině znamená pokrm se sýrem a černým pepřem, a je tomu opravdu tak.
Krevety můžeme přidat do mnoha pokrmů a spárovat s citrusy, bylinkami, rajčaty, chilli, kukuřicí, slaninou a česnekem. O krevetkách na česneku bude i dnešní recept.
Žáby byly houfně loveny ve volné přírodě až byl v 80. letech minulého století volný lov žab zakázán, neboť jejich počet rapidně klesal. Francouzi si populaci vlastních žab skoro snědli.
Denního svitu přibylo o slepičí krok, ale zima se na kralování teprve připravuje. A právě na to pozor, obrousit její drápky můžeme změnou domácího vaření, řekla bych přepnutím vaření na zimní provoz.
Jak vypadají svátky ve Velké Británii? Kterých českých tradic se nikdy nevzdala? A jaký vztah má ona osobně k černé britské pomazánce, kterou jedni milují a druzí nenávidí?
Už v 80. letech 19. století se začaly v Kodani objevovat malé restaurace, které obložené žitné chleby nabízely. Svou variantu obloženého chlebu mají i země po celé Evropě i Spojené státy americké.
S obecným trendem společenských změn by vánoční pečení mělo být v nemilosti. Všemocný úředník by mohl spočítat uhlíkovou stopu způsobenou dovozem vanilky, výrobou kandovaného ovoce a vařením marmelád.
Jak se dá pohádkově zbohatnout při sbírání hub? A kdo popsal strop jedné slavné britské hospody? I na to odpovídá gastrocestopis, o který tento týden hrajeme v pravidelné knižní soutěži.
Divoká rýže je základní ingrediencí indiánské kuchyně. Používá se jako příloha, ale také jako lůžko pro rybu, drůbež nebo maso. Přidává se do polévek, ale nejlépe vyzní v salátech.
Říká vám něco jméno William Mills Wrigley Jr.? Pokud ne, nevadí, ráda vás s ním seznámím. Byl to Američan narozený ve Philadelphii, který na apríla roku 1891 založil společnost Wrigley Company.
Lišky mají v kuchyni mnohostranné využití a náramně si rozumí se smetanou a máslem. Obsahují vitamín C, jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu D a navíc jsou bohaté na draslík.
Současná Anglie vlastním vínem žije, Britové jsou svým způsobem snobové v tom, že dávají přednost místním vínům před těmi evropskými. Mají být na co hrdí.
Mnohdy do problémů zapadneme bez vlastního přičinění. Co však lze ovlivnit, je přístup ke stresovým situacím a mimo pozitivního myšlení je tu možnost pohlazení duše chutí výborné stravy.
Pokud už máte dost „obyčejného“ pečeného kuřete, vyměňte jeho potírání máslem za zálivku proseccem, takové kuřecí stehýnko s ovocným akcentem bude milou změnou.
O pochoutky s podivným názvem v oblasti Krušnohoří není nouze. Pochutnat si můžete na brambrdlech, prdelačce nebo například na ropuše v díře. Jídel s možná až kontroverzním názvem je ale více.