Jelikož se podniky a továrny nezavírají, ani filmová natáčení se neruší, uvedl Státní fond kinematografie

Natáčení filmů v Česku se ani po zákazu vlády pořádat akce, kde by se mohlo shromáždit více než 100 lidí, neruší. Filmaři, pořadatelé festivalů či distributoři se obávají, že nebudou moci dostát závazkům, které mají směrem ke Státnímu fondu kinematografie, který jim na jejich projekty přispěl. Jeho ředitelka Helena Bezděk Fraňková ve středu řekla, že fond bude s příjemci podpory jednat o tom, jak se podle situace co nejlépe závazky vypořádat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Zelenka s kameramanem při natáčení filmu Modelář

(ilustrační foto) | Foto: Martin Hrnčíř | Zdroj: Český rozhlas

Od úterý 10. března od 18.00 jsou z nařízení vlády v Česku zakázány společenské akce s předpokládanou účastí vyšší než 100 osob. Státní fond kinematografie na svém facebooku uvedl, že natáčení audiovizuálního díla není kulturní akce. „Jelikož se podniky a továrny zatím nezavírají, tak se ani filmové natáčení neruší a nezavírá,“ uvedl fond.

Vláda uvedla, že se zakazují „divadelní, hudební, filmová a další představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, ochutnávky a veletrhy, a to jak soukromé, tak veřejné“.

Které akce se ruší? A mají rodiče nárok na ošetřovné? 10 otázek a odpovědí k opatřením kvůli koronaviru

Číst článek

Zákaz se nevztahuje na schůze ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a dalších veřejných nebo soukromých osob, které se konají na základě zákona. Sněmovna ale ve středu odpoledne na návrh svého předsedy Radka Vondráčka (ANO) předčasně a preventivně ukončila nynější schůzi. Další řádná schůze je plánovaná až na polovinu dubna.

Fraňková uvedla, že natáčení filmu není ani akce, ani shromáždění, ani představení. Tyto věci se podle ní vyznačují tím, že se na nich sejdou neidentifikované osoby, kdežto filmové štáby jsou lidé, kteří na filmu participují třeba už dva měsíce a celé dny pracují a pohybují se jen v okruhu dalších účastníků natáčení.

Ti, kdo mají obavy z toho, že nedodrží podmínky rozhodnutí o udělení dotace nebo pobídek od filmu, by podle ředitelky měli kontaktovat příslušné pracovníky fondu, s nimiž komunikují podle druhu dotace. „Státní fond se snaží řešit situaci efektivně, hospodárně a konstruktivně,“ řekla Fraňková.

Státní fond kinematografie je největším podporovatelem tuzemské kinematografie. Z rozpočtu ministerstva kultury má ročně téměř miliardu korun, 800 milionů jde na filmové pobídky a 182 milionů na původní domácí tvorbu. Zhruba stejnou částku fond dostává z televizní reklamy, z licence některých filmů či z prodaných vstupenek do kina. Na podporu české kinematografie tak ročně dá přes 300 milionů korun.

Loni se pobídky kvůli velkému zájmu vyčerpaly už v červenci, stát příspěvek poté navýšil o 500 milionů korun. Díky filmovým pobídkám zahraniční filmové štáby a s nimi spojené investice přinesly do Česka loni devět miliard korun, skoro dvakrát tolik co v předchozím roce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme