Nejen vzpomínky na školní lavice. Projekt Čtenářský deník představuje slavná díla jako rozhlasové hry

Slovní spojení Čtenářský deník v řadě lidí může vyvolat traumatické vzpomínky ze školních lavic, v případě Čtenářského deníku Českého rozhlasu Vltava by se to ale dít nemělo. Nový projekt formou rozhlasových her a pásem představuje literární díla, která člověk musí znát, ale nemusí číst.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtenářský deník

Neomezeného vysílání mohou využívat jen díla, na která už se nevztahují autorská práva | Foto: Vladimír Staněk | Zdroj: Profimedia

Babička Boženy Němcové, Máj Karla Hynka Máchy nebo i Zahradníkův rok od Karla Čapka. To je jen krátký výčet z desítek ikonických děl, které rozhlas v minulosti zpracoval a Čtenářský deník je teď posluchačům znovu nabízí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový projekt představuje klasická literární díla

K poslechu navíc budou i některé premiérové tituly. Například příběh pravděpodobně největší fotbalové rodiny na světě — Klapzubova jedenáctka od Eduarda Basse.

Současnou literaturu bychom ale ve Čtenářském deníku hledali marně. Neomezeného vysílání totiž mohou využívat jen díla, na která už se nevztahují autorská práva.

„To je vlastně hlavní kouzlo. Většina projektů na Vltavě, ať už jde o četbu nebo hry, po měsíci zmizí a uskladní se někam do archivu. K těmto titulům se můžete celou dobu vracet,“ popsala šéfredaktorka stanice Vltava Jaroslava Haladová.

Pomoc maturantům

Přestože si Čtenářský deník s Vltavou můžou vést úplně všichni, o projektu se aktuálně hodně mluví hlavně v souvislosti s maturanty. Ti můžou nahrávky využívat při učení místo populárních internetových souhrnů děl.

Magnesii Literu podruhé v historii vyhrála sbírka básní, titul získala Jana bude brzy sbírat lipový květ

Číst článek

„Teď je ideální doba, kdy je nejvyšší čas se připravovat třeba na maturitu. Ne každý chce listovat knihou, možná stačí, když si pět minut z Babičky pustí,“ dodává Haladová.

Všechny díly Čtenářského deníku je možné poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas, na stejnojmenném webu a na dalších podcastových platformách

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme