Výroba vepřového masa dále klesá, zájem o mléko vzrostl o sedm procent
Výroba masa v Česku klesla v prvním čtvrtletí o pět procent, méně se vyrobilo hovězího i vepřového. Zvýšila se naopak produkce drůbežího a také mléka. Vyplývá to z meziročního srovnání Českého statistického úřadu.
Celková produkce hovězího a telecího masa klesla o sedm procent, počet poražených prasat se snížil o devět procent. Naopak drůbežího se vyrobilo o čtyři procenta více.
„Je pozitivní zpráva, že se propad produkce drůbežího zastavil. Pokud hovoříme o meziročním srovnání, na počátku loňského roku byly velké problémy s dioxiny v Německu, v průběhu roku problémy s polskou produkcí. Zřejmě se to odrazilo ve vyšším odbytu české produkce,“ míní agrární analytik Petr Havel.
Aktuální údaje o produkci masa a mléka okomentoval agrární analytik Petr Havel
Pokles u hovězího a vepřového masa je podle něj dlouhodobý. „Je to asi největší výzva pro české zemědělství do budoucna. Je to celá řada faktorů, které se na tom podílejí, částečně v nich hraje roli konkurenceschopnost naší produkce, ale také třeba struktura i výše dotací,“ říká Havel a pokračuje:
„Propad produkce červeného masa má celou řadu dalších negativ. Projevuje se to například ve zvýšení rostlinné výroby a také v nevhodné struktuře plodin pěstovaných na orné půdě a také třeba v zaměstnanosti na venkově.“
„Statistická čísla ukazují zlepšení jednoho z důležitých faktorů, a to je počet odchovaných selat na prasnici, který se zvýšil. To je velmi zásadní pro konkurenceschopnost vepřové produkce. Sami zemědělci a zpracovatelé musí hledat rezervy, zejména při porcování vepřového masa. Česká produkce vepřového není nekonkurenceschopná ve všech stádiích výroby, ale jenom v některých. Tam by měly jít podpůrné programy,“ tvrdí analytik.
Růst výroby mléka Petr Havel přičítá jak marketingovým kampaním, tak například i zvyšujícímu se počtu farmářských trhů. Vývoz mléka a mléčných výrobků do zahraničí také stále převyšuje nad dovozem.