Britský král Karel III. a ikonický korunovační kuřecí salát

Ve Spojeném království právě v sobotu začíná korunovace krále Karla III. Britským panovníkem je už od první minuty po úmrtí své matky Alžběty II., ale po sobotní korunovaci budou on a jeho manželka Camilla hlavami pomazanými. Osmiměsíční prodleva od převzetí trůnu až po korunovaci má dát monarchovi dostatek času, aby mohl truchlit nad smrtí svého předchůdce, zvláště když jde v tomto případě o jeho matku, Alžbětu II.

GASTROGLOSA DAGMAR HEŘTOVÉ Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korunovační kuřecí salát (Coronation Chicken) bude na dálku, společně s celou Velkou Británii, součástí pouličních oslav. Podává se při nedělním obědě

Korunovační kuřecí salát (Coronation Chicken) bude na dálku, společně s celou Velkou Británii, součástí pouličních oslav. Podává se při nedělním obědě | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Nemohla jsem sobotní událost nechat bez povšimnutí, samozřejmě. Budete mít dost času připravit si „korunovační kuřecí salát“ (Coronation chicken) a na dálku, společně s celou Velkou Británií, si na něm pochutnat třeba při nedělním obědě. Doplnit ho můžete i o oficiální korunovační quiche, jehož recept jsem vám nabídla nedávno.

Nemohu jinak

Můj vztah k Anglii je více než vřelý, k čemuž mě zavazuje nejenom britské občanství, ale i vděk za to, že Anglie předala mně a celé rodině tolik pozitiv, zkušeností, vzdělání, invencí, ale hlavně krásných chvil, že nemohu jinak, než se jí odvděčit alespoň tím, že si společně připravíme tradiční anglické jídlo, a já tak oslavím královu korunovaci.

Korunovační salát se servíruje studený, s náplní a třeba v košíčku z křehkého těsta | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Kuřecí salát je totiž podáván při oslavách v královské rodině, korunovace není výjimkou. Podáván je však běžně i mezi Brity na pikniku, svatbách, narozeninách a určitě nebude chybět při zítřejších street party, které proběhnou po celém Spojeném království.

Způsob podobné oslavy mám ráda, sousedé z ulice přinesou židle a stoly, ty se srovnají do dlouhé řady, přehodí se papírovými ubrusy potištěnými britskou vlajkou a emblémy, nad hlavy se zavěsí opět vlaječky, girlandy, portréty krále a společně si pochutnávají na jídle a laskominách, které každá rodina připravila pro své sousedy.

Pochutnejte si na tom samém, co král Karel III. a královna Camilla

Číst článek

Na současných oslavách nebude zcela jistě chybět korunovační quiche a chladivý salát z kuřecího masa s majonézou a různým kořením, včetně kari, kajenského pepře a meruňkového džemu.

Pokud jsem zmínila, že kuřecí salát je tradiční britskou pochoutkou, musím pro vysvětlení dodat, že byl poprvé připraven v roce 1953 při příležitosti korunovace královny Alžběty II. a dopracoval to až tak daleko, že se běžně nabízí v restauracích, kavárnách a rychlých občerstvení, většinou jako náplň sendvičů.

Ovšem ještě jedno vysvětlení je nezbytné: to, že se kuřecí salát podával při korunovaci v roce 1953, jenom ukazuje, že se na svou dobu jednalo o velmi luxusní a drahé jídlo. V té době měla totiž celá Británie přídělový systém regulovaný potravinovými lístky, tak vysoká byla daň za vítězství nad roztahovačným Německem.

Korunovační kuřecí salát se může servírovat i jako náplň do sendvičů | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Recept se poprvé objevil v kuchařské knize, jejíž autorkou byla Constance Spryová, a nejvyšší popularity v Británii a v rámci Commonwealthu dosáhl v 70. a 80. letech, kdy byl neodmyslitelnou součástí všech party a oslav.

U příležitosti diamantového výročí vlády Alžběty II. byla v roce 2012 požádána o úpravu salátu kuchařská veličina Heston Blumenthal, ten přidal další koření, sultánky a populární semínka nigella, která salátu přinesla mírně oříškovou chuť s nádechem kmínu.

Nutno podotknout, že každoročně královský šéfkuchař připravoval pro důležité oslavy coronation chicken, ovšem vždy s mírně poupraveným, tajným receptem. 

Tři dny oslav

Na oslavu korunovace krále Karla III. a jeho choti Camilly mají Britové třídenní volný víkend. V sobotu 6. května, začne korunovace v 11 hodin místního času v londýnském Westminsterském opatství.

Celý ceremoniál bude vysílán a je jisté, že BBC a BBC America nabídnou plné televizní zpravodajství. Oslav se zúčastní královské rodiny z celého světa, lídři světové politiky a jedním tradičním zvykem bude zapojena i celá britská veřejnost.

Amsterdam je kombinace umění, neřesti a trochu jiného smažáku

Číst článek

Během obřadu bude veřejnost vyzvána, aby složila přísahu králi Karlovi, známou jako „Poklona lidu(Homage of the People). V přísaze se říká: „Přísahám, že budu podle zákona Vašemu Veličenstvu a Vašim dědicům a nástupcům zachovávat věrnost. K tomu mi dopomáhej Bůh.

Musím se to naučit nazpaměť, abych případným zkomolením nějakého slůvka nedělala ostudu.

No a co se bude dít dál? Neděle bude dnem pořádání již popsaných uličních oslav, chcete-li jinak, půjde o korunovační obědy.

K večeru začne na východním trávníku hradu Windsor korunovační koncert, kde bude účinkovat hudební skupina Take That, Lionel Ritchie, Katy Perry a další. Mezi účastníky se objeví i Tom Cruise, Sir Tom Jones, herec Ncuti Gatwa a herečka Dame Joan Collinsová a dobrodruh a spisovatel Bear Grylls.

Po koncertu přijde pondělní den oslav, který bude věnován charitativním akcím. Mimo jiné nabídne těm, kteří to při bujarých oslavách přehnali, dost času na spravedlivý odpočinek.

Tradiční britské puby totiž mohou mít otevřeno až dvě hodiny po závěrečné a uznejme sami, to se musí využít.

Než začneme

Recept mám už připravený a můžeme za pár chvil začít s vařením, ale já začnu tím, čím bych měla končit. Jaké přílohy se k lahodnému kuřecímu salátu hodí. Určitě je možná bílá, nadýchaná rýže, klidně ochucená bylinkami, nejlépe koriandrem.

Vzhledem k přidanému kari se hodí chléb Naan, který se dá u nás také pořídit, a klidně můžete jeho kousky salát nabírat.

Ve Spojeném království právě v sobotu začíná korunovace krále Karla III. a na oslavu patří korunovační kuřecí salát | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Výborně se hodí i hlávkový salát s okurkou, rajčetem a další zeleninou, nezapomeňte ho lehce pokapat olivovým olejem a balsamikovým octem. Od věci není ani doplnění chutí mangovým nebo limetkovým čatní.

Salát můžete vložit do malých houstiček, do sendvičů, servírovat na listu srdíčka hlávkového salátu, případně jen tak na talířku s vidličkou a k zakousnutí podat pečivo.

Já jsem si upekla speciální košíčky z křehkého těsta. Kvůli rychlé přípravě kupte těsto již hotové, podle návodu těstem vyložte formičky a nechte je upéct 25 minut. Poté je vyplňte lístky salátu a kuřecím salátem.

Kuřecí salát na královskou korunovaci (Coronation chicken)

Ingredience:

  • 2 kousky kuřecích prsíček bez kůže

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 citrón – šťáva i kůra

  • 10 g másla

  • šalotka

  • červená chilli paprička nebo kajenský pepř

  • 2 lžičky kari prášku, nejlépe madras

  • 1 lžička kurkumy

  • 2 lžíce rajčatového protlaku

  • 100 ml suchého bílého vína nebo vermutu

  • 100 ml kuřecího vývaru, vznikne při dušení masa

  • 1 lžíce meruňkového džemu

  • 150 ml majonézy

  • 75 ml zakysané smetany

  • 1 velké mango

  • 2 jarní cibulky

  • 2 lžíce nasekaného koriandru

  • pár kapek tabaska (možno vynechat)

  • sůl a čerstvě namletý pepř

  • listy srdíčkového salátu k servírování

  • pažitka, toastový chléb, mandlové lupínky

Postup:

Kuřecí prsíčka pokapeme olejem, osolíme a opepříme, posypeme citrónovou kůrou a dáme do hrnce na pařák dusit asi 25 minut, kuře musí být zcela uvařené. Vyjmeme a necháme vychladit.

Na pánvi rozehřejeme kousek másla, přidáme najemno nakrájenou šalotku a na mírném ohni dusíme 5 minut.

U starého pštrosa v Maastrichtu a hovězí guláš s octem

Číst článek

Přidáme curry prášek, kurkumu, podle chuti i nasekané chilli papričky (nebo špetku kajenského pepře) a osmažíme 2 minuty, pak přidáme rajčatový protlak, osmahneme, poté přilijeme víno a podusíme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.

Vmícháme džem a vývar a vaříme, dokud se omáčka opět nezredukuje na polovinu. Sejmeme z ohně a necháme vychladit.

Smícháme majonézu a zakysanou smetanu ve větší míse, poté vmícháme studený kari dressing. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené mango, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, citrónovou šťávu a čerstvý koriandr.

Kuřecí maso nakrájíme na kostky a vmícháme do dressingu, ochutíme solí, pepřem a omáčkou tabasco. Servírujeme studené nebo v pokojové teplotě. Přidáme lísky koriandru a pažitku, můžeme ozdobit i bylinkami, jako je thajská bazalka.

Podáváme s opečeným toastem nebo salátem plníme velkou briošku či bulku. Můžeme servírovat s rýží nebo na lístcích čerstvého srdíčkového salátu.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme