Asociace hotelů a restaurací: Uvolňování je rozpačité a chaotické, pomoc podnikatelům nedostatečná
Uvolňování služeb je chaotické a rozpačité, podpora státu pro podnikatele v ubytovacích a stravovacích službách nedostatečná. Ubytovací zařízení jsou diskriminována, měla by se otevřít už od 11. května, i za předpokladu limitované kapacity, uvedla v pátek Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR).
Stanovení podmínek pro provoz restauračních zahrádek, které budou moci fungovat s obsluhou a hosté budou smět používat vnitřní zázemí, asociace vítá.
Nelogické je podle ní ale to, že od 11. května se budou moci konat akce do 100 účastníků, včetně kin, divadel, cirkusů a svateb, s otevřením ubytovacích zařízení včetně jejich restaurací a kaváren vláda ale počítá až od 25. května.
Asociace proto požaduje, aby ubytovací služby mohly zahájit provoz od 11. května. V první fázi může být limitovaný počet obsazených pokojů, od 25. května by pak mohly fungovat už neomezeně, uvedla.
Zástupkyně ombudsmana žádá ministry o rychlejší uvolňování opatření, obává se o ohrožené rodiny
Číst článek
„Postupné rozvolňování služeb je chaotické a rozpačité a pomoc státu podnikatelům v ubytovacích a stravovacích službách je dosud naprosto nedostatečná,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Opakovaně zdůrazňuje, že pro zachování pracovních míst je nezbytné prodloužit program pro podporu nezaměstnanosti Antivirus, a to minimálně na tři až šest měsíců po ukončení nouzového stavu. Vláda ve čtvrtek prodloužila nouzový stav do 17. května.
Otevření zahrádek
Kabinet plánuje od 11. května umožnit provozovatelům gastronomických zařízení otevřít zahrádky. V pátek vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) zveřejnil detaily podmínek jejich znovuotevření.
Přehledně: kadeřnice s rouškami i štíty, v kinech jen 100 lidí. Vláda upřesnila, co a jak uvolní 11. května
Číst článek
Mezi hosty zahrádek budou muset být alespoň 1,5metrové odstupy, vyjma lidí sedících u jednoho stolu. Po každém odchodu hostů bude personál muset stoly a židle dezinfikovat, výdejní okénko je třeba dezinfikovat minimálně každé dvě hodiny.
Pracovníci s tělesnou teplotou nad 37 stupňů Celsia by měli mít zamezen přístup do provozovny. Vláda v usnesení také rozhodla, že nošení ochranné roušky není povinné při konzumaci jídla a nápojů u stolu.
Veřejnost má kvůli zamezení šíření koronaviru zákaz vstupovat do restaurací, kaváren a dalších stravovacích zařízení od 14. března. Zařízení mohou jídlo a pití prodávat přes výdejní okénka nebo rozvážkovou službou.