Pečou si vlastní chleba, ovoce dostávají od rodičů. Kuchařky ze školky v Podlesí vyhrály první místo

Kuchařky z mateřské školy Podlesí u Příbrami vaří dětem s péčí a láskou. Jejich svačinky na talíři vypadají jako malé umělecké dílo. Letos vyhrály soutěž ve vaření v Makro akademii v Praze a odvezly si zlatý pohár.

Podlesí Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Tak tohle jsou naše zlaté holky: Liduška Staníčková, Jíťa Rejnartová a Martina Mátlová,“ nahlíží výdejním okénkem do kuchyně ředitelka mateřské školy Jitka Lavičková, která je na zdejší kuchařky velmi pyšná. Konkurence mezi školními kuchyněmi je veliká, a tak všechno ochutnává a kontroluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve školce si pečeme i vlastní kváskový chléb a používáme neochucené jogurty a mléko, říkají oceněné kuchařky v reportáži Báry Kvapilové

Celostátní klání pro nejlepší kuchaře ve společném stravování organizuje Asociace kuchařů a cukrářů ve spolupráci s Makro akademií v Praze. Zlaté kuchařky z Podlesí se do soutěže zapojily už počtvrté. Dvakrát obsadily stříbrné místo, letos si odvezly zlato.

Vítězné menu nejprve pečlivě promýšlely, potom ho ladily a testovaly na dětech a nejoblíbenější pokrmy nakonec představily na soutěži.

„Měly jsme sladký pokrm, což byla vločková tartaletka plněná borůvkovým tvarohem s chia semínky. Potom jsme měly špenátovou roládu s mikrozeleninkou, plněnou domácí lučinou a poslední byla rustikální bageta se sušenými rajčaty a tuňákovou pomazánkou,“ vyjmenovává kuchařka Staníčková.

Zdravá školní jídelna

Mateřská škola v Podlesí je zapojená do projektu Zdravá školní jídelna. Podle vedoucí jídelny Martiny Mátlové to znamená, že nepoužívají žádné polotovary, a hlavně nejsou líné vařit stejně poctivě jako doma.

Svačinky kuchařek z Podlesí jsou malá umělecká díla | Zdroj: Makro Cash & Carry ČR s.r.o.

Ve školce si pečou vlastní kváskový chléb a používají neochucené jogurty a mléko. Rodiče nosí do školní kuchyně jablka a hrušky ze zahrádek, a tak děti mohou pít šťávu z čerstvého ovoce. Tím, že nepoužívají polotovary a poctivě vaří knedlíky i bramborovou kaši, tak zbývají peníze na nákup dražších, ale kvalitních biopotravin, vyzdvihují kuchařky.

Mezi malými školáčky vedou v oblibě špagety. Mezi oblíbené pochoutky ale patří například drožďová pomazánka.

„Loni jsme s ní i soutěžili a měli jsme ji na kváskovém chlebu s vajíčky z křepelky,“ vysvětluje ředitelka Lavičková a ukazuje, co dostanou děti tentokrát – květákové placičky s domácí tatarkou z kysané smetany.

Barbora Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme