Camembert versus hermelín. Připravte si pečený sýr s brusinkami, pistáciemi a tymiánem
Na Silvestra jsem si dovolila malé zamyšlení nad aromatickým sýrem. Vzniklo tak, že jsem na silvestrovskou „velkolepou“ oslavu ve třech připravila několik pochoutek, mezi nimi i sýr camembert. Voněl z ledničky už několik dnů a já z té „vůně“ podezírala všechno možné, jenom na tuhle lahůdku jsem si netroufla hodit vinu.
Dobře jsem udělala, neboť sýr jde připravit na více způsobů a nekonečnou škálu chutí. Třeba od česneku, přes bylinky, lesní plody až po kandované ovoce. V lednici se mi k sobě tulily dvě dřevěné kulaté krabičky, jedna originální francouzský camembert a druhá náš „král sýrů“ hermelín. Tak mě napadlo, jak to všechno vlastně je?
Camembert je tradiční měkký francouzský sýr s komplexní chutí, bohatou historií a vyšším prestižním postavením. Je ideální pro gurmány a ty, kteří hledají autentický zážitek.
Příběh plný bublinek. ‚Šampaňské je především ceremonií,‘ říká tvrdohlavý vinař
Číst článek
Hermelín je dostupná česká varianta, která vyniká jednoduchou přípravou (smažení, nakládání) a je součástí naší kulinářské tradice.
Oba sýry mají své kouzlo a záleží na preferencích, zda chcete autentickou francouzskou chuť, nebo oceníte praktičnost a domácí využití českého hermelínu.
Jak je patrné, camembert a hermelín jsou sýry s podobnou strukturou a vzhledem, ale liší se historií, chutí, způsobem výroby a gastronomickým využitím.
Camembert pochází z Francie, jeho historie sahá až do konce 18. století. Pravý Camembert de Normandie AOP (Appeallation d’origine controolée) musí být vyroben podle tradičních postupů v Normandii z nepasterizovaného kravského mléka.

DAGMAR HEŘTOVÁ
Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po
recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vyšly v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě
Hermelín vznikl v Československu v polovině 20. století inspirován camembertem. Je českým produktem, který byl přizpůsoben našim chutím. Vyrábí se z pasterizovaného kravského mléka, což zajišťuje jeho delší trvanlivost.
Chuť camembertu je komplexní, jemná a bohatá, s tóny oříšků, hub a másla. Má výraznější a pikantnější aroma, zejména při delším zrání. Jeho konzistence je krémová, někdy téměř tekoucí, zejména u kvalitních a vyzrálých variant.
U hermelínu je chuť méně výrazná, krémová a jemně slaná, přizpůsobená středoevropským chutím. Aroma je méně intenzivní, což z něj činí sýr přístupnější pro širší veřejnost. Konzistence je pevnější než u tradičního camembertu, i po zrání.
Camembert se tradičně vyrábí z nepasterizovaného mléka, které přispívá k bohatší chuti a komplexnosti. Zrání probíhá 2–4 týdny při specifických podmínkách, kdy se na povrchu vyvíjí bílá plíseň Penicillium camemberti.
Náš hermelín se vyrábí z pasterizovaného mléka, což zajišťuje vyšší bezpečnost a delší trvanlivost. Proces zrání je podobný, ale obvykle méně kontrolovaný, což ovlivňuje jemnější chuť.
Camembert se tradičně konzumuje syrový, jako součást sýrového prkénka, často s čerstvým pečivem, vínem nebo ciderem. Oblíbený je také pečený nebo grilovaný, ale takto se upravují spíše komerčně vyráběné varianty.
Hermelín připravujeme především jako obalovaný a smažený („smažený hermelín“) nebo jako součást marinovaných předkrmů („nakládaný hermelín“). Je často využíván v české kuchyni, například na grilu nebo v salátech.
Vánoční stůl s polévkou z netopýrů, s krví soba nebo pochoutek z KFC…a co dál?
Číst článek
Důležité je, že oba sýry mají své kouzlo a záleží na vašem rozhodnutí, zda upřednostníte autentickou francouzskou chuť, nebo praktičnost a domácí využití českého hermelínu.
Já nedávám přednost ani jednomu ani druhému. Nakupuji podle záměru, jak chci se sýrem naložit, takže si vybírám, který mi bude lépe vyhovovat. Ale vždy tento sýr vyzkouším, zda je dokonale měkký a vyzrálý, takhle totiž nakupují camembert Francouzky.
Proč camembert?
Aniž bych chtěla upozadit náš sýr, zmíním, jak originální francouzský sýr ke svému jménu přišel. V Normandii leží stejnojmenná vesnice Camembert, která dala světoznámému sýru jméno, a kromě výroby sýra má i další zajímavé aspekty.
Přestože je malá, s méně než 200 obyvateli, nese historický, kulturní a symbolický význam. Vesnice je úzce spojena s postavou Marie Harel, která údajně vytvořila první camembert podle rad kněze z oblasti Brie.
V centru vesnice stojí památník věnovaný Marii Harel, který připomíná její roli v historii sýrařství. Ve vesnici se nachází muzeum sýra, Maison du Camembert, které nám představí historii, proces výroby a význam tohoto sýra pro francouzskou kulturu. Součástí jsou i ochutnávky tradičního camembertu.
Camembert není jen jméno sýra, ale také symbol francouzského venkova, kulinářských tradic a regionální identity. Vesnice Camembert se díky tomuto sýru stala slavnou a přitahuje turisty z celého světa.
Když je nám máslo drahé
Číst článek
Jméno odkazuje na geografický původ sýra, stejně jako například roquefort nebo brie. Tyto názvy zdůrazňují spojení mezi místními surovinami, tradičními metodami výroby a kvalitou, která je charakteristická pro danou oblast.
Hermelín ke svému názvu nepotřebuje vesnici ani jméno „vynálezce“. Hermelínem se totiž nazývá kožešina z hranostaje a svým jemným bílým povrchem jsou si nápadně podobné. Název byl zvolen pravděpodobně proto, aby bylo naznačeno, že tento sýr symbolizuje něco exkluzivního a vznešeného, stejně jako hermelínová kožešina, která byla historicky spojována s královskými plášti a šlechtou.
Nejsme v tom sami
Pokud máte nedobrý pocit, že jsme sýr camembert „okopírovali“, uklidním vás – jde o běžnou záležitost. I v Polsku najdete napodobeninu s názvem Ser Camembert. Německá firma Milkana nazvala svou verzi Milkana Camembert a ve Spojených státech se prodává pod názvem Camembert-style cheese.
Značky jako Cowgirl Creamery nebo Vermont Creamery se specializují na prémiové verze. Verze originálu se vyrábí i v Kanadě, Austrálii, Novém Zélandě a mimo jiné i v Japonsku. Ovšem pouze sýry s označením „Camembert de Normandie AOP“ jsou považovány za autentické.
Sto let kapra se salátem
Číst článek
Camembert i hermelín jsou víc než jen sýry – ten „český“ je symbolem naší kreativity. Díky jeho univerzálnímu využití a rostoucí popularitě má před sebou slibnou budoucnost a já to „králi sýrů“ ze srdce přeji.
Pro úplnou informaci dodám, že sýr hermelín je u nás vyráběn potravinářskou společností Savencia Fromage & Dairy a světě div se, patří Francouzům. Mimo jiné vyrábí Lučinu, Apetito i Pribináček.
Ať jde o camembert nebo hermelín, vždy vás překvapí jistým luxusem, zvláště když ho zapečete. Zkuste tentokrát zapékaný sýr osvěžit pikantními brusinkami a pistáciemi a ovonět ho tymiánem.
Dobrá volba pro jakoukoliv příležitost.
Pečený camembert s brusinkami, pistáciemi a tymiánem
Ingredience pro 2 - 4 porce:
1 kolečko 250 gramů camembertu nebo hermelínu či brie
Hrst sušených či nakládaných brusinek (i čerstvých povařených s cukrem)
Vrchovatá lžíce pistácií nakrájených na kousky
Pár snítek čerstvého tymiánu
1 lžíce tekutého medu k vybalancování slaných a sladkých chutí.
Bageta, ciabatta nebo krekry na servírování
Postup:
Předehřejte troubu na 190° C.
Vyjměte camembert z krabičky, ostrým nožem nakrojte sýr na povrchu na osminky a vraťte zpátky do krabičky, horní víčko již nepoužívejte. Pokud chcete, aby se pečený sýr rozprostřel a více jste si ho třeba s ostatními vychutnali, po nakrojení nožem na osminky ho položte na malý plech vyložený papírem na pečení.
Nyní dejte na vrch camembertu naložené nebo sušené brusinky. Posypte nakrájenými pistáciovými ořechy a přidejte snítky tymiánu. Pokapejte medem a dejte do trouby. Pečte 10-12 minut, dokud camembert není měkký a servírujte ihned s bagetou, ciabattou nebo s krekry. Můžete přidat i nakrájená jablíčka či hrušku. Podávejte teplé se skleničkou vína.
Pokud se zdá, že nemáte právě po ruce shora uvedené ingredience, můžete pistácie nahradit jinými ořechy, třeba vlašskými, pekanovými nebo mandlemi. Místo brusinek můžete vyzkoušet jakékoliv jiné sušené ovoce, třeba rozinky, meruňky. I s bylinkami se dá kouzlit, zkuste silnější aromatické jako třeba rozmarýnu nebo šalvěj.